Doorgaan naar hoofdcontent

... of is het Asperger?

De laatste tijd ben ik veel gaan lezen (instagram: #aspergirl #aspergers) (boeken: "paaz", "het verhaal van de hond in de nacht") en kijken (youtube: "tedtalks") en studeren (futurelearn: "understanding autism") over autisme en hoogfunctionerend autisme.

Helaas - of gelukkig- moet ik concluderen dat ik asperger heb in plaats van ADHD en hoogbegaafd. Ik heb ADHD eigenlijk altijd niet helemaal passend gevonden. Na de diagnose ging ik met tijdelijk "ADHD" gedragen. Wat achteraf gewoon een symptoom van Asperger is. Hoe langer ik vermoed dat het Asperger is en ik me daarnaar gedraag, hoe meer dat als "mij" voelt. Het geeft mij de ruimte sommige sociale situaties te mijden of eerder weg te gaan, om afstand te nemen, om rust te nemen en om "raar" te zijn. Kortom, het zorgt er voor dat ik beter in mijn vel zit en meer de ruimte durf te nemen om mezelf te zijn.

Ik heb altijd in sociale situaties op scherp gestaan, constant hyperallert om te beoordelen welk gedrag in die situatie wenselijk is. Dat is erg vermoeiend. Ook resulteert dat in toneel spelen, omdat ik mezelf dan dwing me zo te gedragen als ik denk dat moet. Bij elke andere persoon en andere groep een kameleon die zich aanpast en probeert niet op te vallen. Hoe ouder ik wordt hoe meer mensen ik vind die bij me passen en waarbij ik dat niet zo erg hoef te doen, omdat het verschil niet zo groot is.

Naast de rust die het geeft om te bedenken dat het "gewoon" asperger is, en dat mijn constante verbazing over de wereld dan dus ook normaal is, zorgt het ook weer voor onbalans in mijn zelfvertrouwen. Wat moet ik hier nu weer mee? Wat betekend het voor eventueel toekomstig werk? (in between jobs now) en hoe richt in mijn leven nu in zodat het voor mij en mijn gezin fijn en stabiel wordt?

Wordt vervolgt...

Reacties