Doorgaan naar hoofdcontent

Sociale vaardigheden, tips

Ik wil al een poosje een lijst met tips maken voor sociale vaardigheden. Omdat ik zelf eigenlijk ook geen flauw benul heb, heb ik het maar gegoogled en een goede lijst gevonden op de website van soChicken. Hier en daar heb ik de tekst aangepast omdat je -denk ik- helaas niet altijd uit kan gaan van het goede in de mens.

Deze sociale vaardigheid tips zijn ook zeer geschikt voor mensen met hoogfunctionerend Autisme zoals Asperger en voor mensen met Adhd, ADD en voor hoogbegaafden bent.

1. Wees je bewust van je gedrag 

Wanneer je met mensen praat, wees je dan bewust van je eigen gedrag en gevoelens. Merk op wanneer je je ongemakkelijk voelt, en ga later bij jezelf na waarom je je zo voelde. Bedenk manieren om deze gevoelens in de toekomst om te draaien naar positieve gevoelens.

2. Vraag mensen om feedback 

Vraag om eerlijke feedback van mensen die je vertrouwt. Wat vinden anderen van jouw sociale vaardigheden, en waar zien zij verbeterpunten? Voel je niet aangevallen door de kritiek. Benader de opmerkingen zakelijk en schrijf ze op. Dit zijn namelijk directe leerpunten waaraan jij kunt werken.

Schrijf ook alle positieve punten op die mensen in jou zien. Als je weet wat mensen echt in jou waarderen, kun je deze positieve kanten van jezelf nog sterker benadrukken en ontwikkelen.

3. Denk aan je lichaamshouding 

Lichaamstaal is goed voor zo’n 50% van de communicatie die jij overbrengt naar anderen. Zorg voor een open, zelfzekere lichaamshouding. Kijk mensen in de ogen als je tegen ze praat, maar zorg dat je niet overkomt als een freak. Praat met je handen, glimlach en probeer je houding aan te passen aan je gesprekspartner.

Wanneer je werkt aan een open lichaamshouding, zul je merken dat mensen je sneller aanspreken en dat je veel makkelijker contact zult leggen. Mensen stappen eerder af op iemand die benaderbaar en vrolijk overkomt, dan op iemand die onzeker overkomt.

4. Luister echt naar wat de ander vertelt 

Ben jij wel écht oprecht geïnteresseerd in wat mensen tegen je zeggen? Dwing jezelf om echt te luisteren, zelfs als het verhaal je niet zoveel interesseert. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar een ander onderwerp, grijp jezelf dan in je nekvel en blijf bij de les.

5. Stel interessante vragen 

Alleen wanneer je oprecht hebt geluisterd naar wat de ander te vertellen heeft, kun jij goede vragen stellen. Mensen vinden het heerlijk om over zichzelf te vertellen, dus geef ze die gelegenheid. Haak in op de dingen die ze je zojuist hebben verteld met interessante vragen. Luister vervolgens opnieuw naar het antwoord. Sympathiseer met hun problemen.

Mensen praten graag over zichzelf 

Misschien had je er nooit bij stil gestaan maar het is waar. Mensen praten heel graag over zichzelf. Zijn immers de ‘ster’ van hun eigen leven. Door vragen te stellen kom je geïnteresseerd over, en dat stellen mensen op prijs. Probeer dus geen vrienden te maken door honderduit over jezelf te praten. Schuif je eigen verhaal even naar de achtergrond en begin te vragen. 

Naast vragen stellen ook actief luisteren 

Als je vragen stelt moet je ook daadwerkelijk luisteren naar het antwoord. Alleen op deze manier kom je oprecht over. Bovendien bevatten de antwoorden van je gesprekspartner waardevolle informatie. Op basis van deze antwoorden kun je namelijk doorvragen en op die manier het gesprek gaande houden! 

De belangrijkste informatie die je kunt onthouden is de naam. Vervolgens is het altijd goed om iets te onthouden waar je later op terug kunt komen. Misschien vertelt je gesprekspartner dat zijn dochtertje naar het ziekenhuis moet voor een ingreep. 

De ultieme strategie bij een vervelende ‘stilte’ 

Zit je in een gesprek met iemand en valt er plotseling zo’n nare en ongemakkelijke stilte? Stel dan een vraag! Laat de ander maar lekker praten en luister actief. Hierdoor geef je de conversatie weer even een ‘kick-start’ waardoor je weer even vooruit kunt. 

Onthoud de antwoorden op je vragen 

Op jouw vragen komen antwoorden. Het is belangrijk deze antwoorden in je gesprek te verwerken en om ze vervolgens ook te onthouden. Deze informatie geeft je namelijk aanknoopingspunten voor toekomstige gesprekken. Je kunt op een volgende ontmoeting snel het ijs breken door te beginnen met: “hoe is het afgelopen met je dochter?”

Je gesprekspartner zal hierdoor het idee hebben dat je oprecht geïnteresseerd bent. Hierdoor zal hij je als een prettig persoon ervaren. 


Mensen gaan je aardig vinden 

Doordat je oprecht geïnteresseerd overkomt op mensen ontwikkel je vanzelf goede relaties. Het mooiste: Je wordt echt oprecht geïnteresseerd!
Als je regelmatig actief luistert naar wat mensen te vertellen hebben leer je ze beter kennen. Daardoor voel je je meer met mensen verbonden. Deze verbondenheid zorgt voor oprechte interesse. Je hoeft dan niet te ‘doen alsof’.

6. Begroet mensen altijd 

Maak er een gewoonte van om mensen te begroeten, overal waar je komt. Je kunt vreemden heel goed begroeten door slechts naar ze te glimlachen. Wanneer je je in een meer intieme omgeving bevindt (zoals op een verjaardag of in een wachtkamer) is het goed om mensen echt te begroeten met een glimlach en een vriendelijke ‘Goedemorgen’. Durf mensen ook de hand te schudden als de gelegenheid daar om vraagt.

7. Introduceer jezelf en anderen 

Sta je te kletsen met twee vriendinnen, en komt er plotseling een vriend van een vriendin bij staan die jij niet kent? Strek dan je hand uit, schud de hand en introduceer jezelf. Zo voorkom je vreemde situaties en maak je direct een goede indruk.

Ook wanneer jij mensen bij elkaar brengt die elkaar niet goed kennen is het goed ze aan elkaar te introduceren. “Maaike, dit is Chris, mijn broer. Chris, dit is Maaike, zij is mijn beste vriendin.”

8. Wees beleefd en diplomatiek 

Behandel mensen met respect en wees beleefd tegen iedereen die je tegenkomt. Behandel anderen echt zoals jij ook behandeld zou willen worden in het dagelijks leven. Moet je mensen iets vervelends vertellen, of iets afwijzen? Doe dit dan zo diplomatiek mogelijk, zonder de gevoelens van de ander te kwetsen en draai er niet omheen.

9. Deel je eigen problemen en geheimen 

Door open te zijn naar mensen toe kun je zelfs in gesprek komen met de meest stille types. Wees de eerste die zichzelf bloot durft te geven. Vertel over dingen die jij fout deed of over geheimen die jij koestert. Doordat jij jezelf bloot geeft zullen zelfs wantrouwende mensen je eerder vertrouwen. (Noot van mij: Let op dat je niet teveel verteld, of te open bent. Dit is wel voor gevorderden en ik zou er zelf voorzichtig mee zijn. "Oversharing" is een kenmerk van hoogfunctionerend autisme en ad(h)d en kan mensen afschrikken.

10. Wees geduldig 

Niet iedereen communiceert even effectief, en niet iedereen is zo snel als jij misschien zou willen. Wees geduldig. Geduld is een mooie eigenschap in sociale relaties, en mensen zullen deze eigenschap zeker in je waarderen.

11. Werk aan je eigen zelfvertrouwen 

Met een gezonde dosis zelfvertrouwen kun je meer betekenen voor de mensen om je heen. Wie van zichzelf houdt, en in balans is, kan meer geluk delen met de mensen om zich heen. Werk actief aan het vergroten van je zelfvertrouwen en merk hoe je sociale vaardigheden automatisch mee groeien. Meer hierover kan je ook lezen op soChicken.

12. Besef dat mensen niet zijn wat ze zeggen 

Je kunt nog zoveel zeggen in je leven, jij bent niet wat je zegt. Leer om mensen te respecteren voor wie ze zijn. Aan gedrag kan je zien wat iemand echt vind. Bijvoorbeeld als iemand zegt "Ik heb je zo gemist" maar je vervolgens de hele dag negeert, dan kan je ervan uitgaan dat het niet waar is. Of als iemand vraagt hoe het met je is en zodra je antwoord geeft wegloopt, dan betekend dat degene eigenlijk helemaal niet geïnteresseerd is. Andersom kan iemand ook met een heel lief stemmetje de meest vreselijke dingen zeggen. Ook in dit geval is goed luisteren verstandig en goed observeren ook.

13. Zoek oplossingen als eerst in jezelf 

Wanneer je problemen met iemand ervaart, ga dan eerst op zoek in jezelf voordat je de schuld bij de ander legt. Wat kun jij doen om dit probleem op te lossen? Wat gebeurt er als jij de verantwoordelijkheid naar je toe trekt? Waar ligt je grens en wat wil je accepteren? Wees daar helder in. Naar jezelf en naar de ander.

14. Wees eerlijk 

Eerlijkheid is een gouden eigenschap. Wie eerlijk door het leven gaat houdt een schoon geweten en bovendien een zuivere vriendenkring. Wanneer je iets dwars zit, communiceer dit dan zo snel en zo eerlijk mogelijk. Zeg wat je echt vindt zonder mensen onnodig te kwetsen.

15. Wees liefdevol 

Verspreid liefde onder de mensen die je ontmoet. Straal warmte uit. Glimlach, wees vriendelijk en behandel mensen met respect. Liefdevolle mensen krijgen enorm veel liefde terug.

Reacties