Doorgaan naar hoofdcontent

Boosheid en frustratie

Boosheid en Frustratie
Hoogbegaafde mensen en mensen met ADHD kunnen door te veel negatieve ervaringen in hun leven erg boos zijn, of gefrustreerd. Ze voelen zich niet gehoord en gewaardeerd. Aan de cijfers kunnen we zien dat er erg veel hoogbegaafde mensen zijn die niet functioneren naar hun potentieel. Daarnaast vinden ze het moeilijk sociaal goed te functioneren met normaal begaafde mensen. Het feit dat hoogbegaafden sneller conclusies trekken en verbanden zien zorgt ervoor dat er ook veel frustratie is in het functioneren van de maatschappij. Voor een gewoon mens is bijvoorbeeld het communiceren met de belastingdienst of andere overheidsinstelling al frustrerend. Een hoogbegaafd iemand ziet in dat proces ook nog eens heel helder hoe en wat er beter kan. Als deze persoon dan ook nog eens werkeloos thuis zit of een baan ver onder zijn niveau heeft dan is het logisch dat dat frustratie en woede oplevert.

Het is dan ook goed je af te vragen wat een hoogbegaafde eigenlijk moet leren in dit leven. Als je ervan uitgaat dat je ervoor moet gaan zorgen dat je je intellectuele mogelijkheden maximaal moet gaan in zetten in deze maatschappij dan kom je voor een zware taak te staan. Het is ook mogelijk je visie anders te richten. Je kan je ook richten op het leren van hoe je als hoogbegaafde zo gelukkig mogelijk kan zijn in deze -beperkte- maatschappij. Dat is een heel andere basishouding. Ga met je rug naar de wind staan en zie mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Het taoïsme heeft daar ook een mooi beeld voor: Drijf met de rivier mee en probeer niet tegen de stroom in te gaan.

Tips voor boze hoogbegaafde mensen:
Je mag boos zijn.
Stel vast hoe veel en hoe vaak je boos zou willen zijn.
Vraag jezelf af of je echt het maximale uit je intelligentie moet halen om gelukkig te zijn.
Vraag jezelf af wat je echt leuk vind om te doen, en ga je daarop richten.
Bedenk hoe je je voelt als je volkomen tevreden en voldaan bent en kijk daarna hoe je je leven zo kunt inrichten dat dat gevoel overheerst.
Vermijd stress.
Doe rustig aan.
De wereld verbeteren is prima, hou het klein en bij jezelf.
Geef geen ongevraagd advies maar laat het los, de ander heeft zijn eigen dingen te leren op zijn eigen manier.
Je kunt ervoor kiezen positief in het leven te gaan staan en een optimist te worden, probeer het eens een dag! In het begin voelt het naïef, maar het went!
Tips voor mensen in de omgeving van boze hoogbegaafde mensen:
Geef ze de ruimte.
Geef ze de tijd hun hart te luchten, luister, misschien leer je er nog wat van.
Stel open, constructieve, oplossingsgerichte vragen.
Geef warmte, acceptatie, waardeer degene voor wie hij is, geniet van zijn eigenaardigheden.
Voel je niet bedreigd, het is niet persoonlijk.