Doorgaan naar hoofdcontent

Depressie

Veel ADHD- ers en hoogbegaafde mensen krijgen in hun leven te maken met depressie. Het anders zijn, moeilijke sociale situaties en hindernissen in de carrière kunnen er onder andere voor zorgen dat je somber wordt. De basis hiervoor wordt vaak al gelegd in de jeugd waar ouders en andere opvoeders moeite hebben met het omgaan met het anders zijn. Druk zijn, niet luisteren, eigenwijs zijn en andere kenmerken veroorzaken pedagogische onmacht waardoor niet ieder van ons altijd even positief benaderd is. Gevoelens van onmacht, stress, spanning, verdriet, eenzaamheid en boosheid veroorzaken een depressie.

Soms is er alleen sprake van een sombere bui waar je zelf na een aantal dagen weer uitkomt maar als de sombere gevoelens lang aanhouden, je altijd moe bent, je geen levenslust meer hebt en je het liefst de hele dag in bed zou willen liggen, dan is er spraken van een depressie.

Symptomen van een depressie:
Geen energie, niet uit bed kunnen komen, niet meer verdragen, niets lukt meer, nergens meer van kunnen genieten, nergens zin in hebben, alles kost moeite, je schuldig voelen, niet verwachten dat het beter zal gaan, zelfmoord willen plegen, moe zijn, geen zin in seks, geen mensen meer willen zien, geen interesses hebben, niet kunnen slapen en wel moe zijn, niets kunnen onthouden, niet meer kunnen concentreren.

Tips bij depressiviteit:
Als je echt last hebt van de bovenstaande gevoelens dan is het belangrijk hulp te zoeken. Laat je doorverwijzen door de huisarts en zorg dat hij je serieus neemt.
Laat je niet met een potje pillen naar huis sturen. Cognitieve Gedragstherapie is een hele goed remedie bij depressie, veelal is het resultaat blijvend. Ga bij de keuze van een psychiater op je gevoel af: Prikt deze persoon door mij heen, en kan ik hier wat leren, of laat hij of zij zich om de tuin leiden?
Neem iemand die dicht bij je staat in vertrouwen en vraag hulp.
Omring jezelf met mensen die oprecht om je geven.
Neem de rust die je nodig hebt, ga niet tegen je gevoel in, vergeet sociaal gewenst gedrag even.
Tips voor mensen die iemand kennen die depressief is:
Zorg dat je er bent als het nodig is.
Dring jezelf niet op, maar wees wel altijd beschikbaar.
Schakel hulp in als je je ernstig zorgen maakt, overleg dit met de persoon in kwestie.