Doorgaan naar hoofdcontent

Verveling en overopwinding

Een hoogbegaafde balanceert tussen verveling en overopwinding. Ook dit zijn kenmerken van hoogbegaafdheid die soms niet meteen herkend worden.

Een Hb-er is nieuwsgierig naar alles. Hij of zij houdt van leren, vindt alles interessant en heeft een positieve instelling.

Een hoogbegaafde heeft een hogere gevoeligheid of hoogsensitiviteit naast de hoogbegaafdheid op intellectueel niveau. Die gevoeligheid kan zich uiten in gevoel en tastzin, bewegingen, meer gevoel in het lichaam (last van labeltjes en kleding, prinses op de erwt, trauma bij bevalling, eerder naar de huisarts met pijn en dan misschien onterecht gediagnosticeerd met hypochondrie), rijke kleurervaring, smaak en geur. Deze gevoeligheid voedt de intelligentie en ontwikkelt zich door die wisselwerking op een hoog niveau.

Grote fantasie. Door het hoogbegaafd zijn kan je heel goed gedachtes visualiseren. Sommige kinderen hebben een levendige band met een een fantasievriendje bijvoorbeeld, of kunnen heel verhalend en beeldend vertellen of verhalen schrijven zonder een detail over te slaan.

Als je hoogbegaafd bent is de grens jouw gevoelens en die van de ander dunner dan bij gewone mensen. Je neemt gevoelens van anderen gemakkelijk over. Een reactie kan dan vluchten van of wegduwen van de ander zijn. Als je meer een people-pleaser bent zou het ook kunnen dat je gaat proberen de ander zich beter te laten voelen en daarbij teveel van jezelf geven waardoor je leeg raakt.

De opwinding en intellectuele of emotionele gevoeligheid kunnen het brein teveel worden. Dit zou je overopwinding kunnen noemen. In dit geval gaan gedachten en gevoelens over elkaar heen buitelen, je hoofd krijgt als het ware een meltdown en je kan in korte tijd heel moe worden.

Die opwinding uit de weg gaan kan, maar dat zou ook betekenen dat je interessante dingen en activiteiten uit de weg zou moeten gaan en dat je je zou gaan vervelen. Omdat bijna alles interessant is blijft het een proces van enthousiast iets oppakken of er toch voor kiezen aan je grenzen te denken en een bepaalde activiteit over te slaan. Zo balanceert een hoogbegaafde voortdurend tussen verveling en opwinding.

(Bron: Youtube, een seminar van Dr. Joan Pastor van Healthy Brain en Body Beverly Hills.)