Doorgaan naar hoofdcontent

Eerlijkheid en Directheid

Veel hoogbegaafden en ADHD- ers hebben de neiging erg eerlijk te zijn. Hoogbegaafde mensen vanuit hun drang de wereld te verbeteren en ADHD- ers omdat ze impulsief zijn en meteen zeggen wat ze denken. Hoewel eerlijkheid natuurlijk een prachtig talent is wordt het niet door alle mensen gewaardeerd en is het niet in elke situatie wenselijk eerlijk te zijn.

Als je te eerlijk bent kan het zijn dat sommige mensen dat als onbeleefd of ongemanierd ervaren. Het is natuurlijk te bewonderen als je het "niet liegen" tot kunst hebt verheven maar soms is het beter om te zwijgen en eerst af te wachten en te luisteren.

Het kan zijn dat je in een situatie komt waar je doorziet wat er beter zou kunnen en dat je dan graag zou adviseren. Die drang kan heel sterk zijn. Ongevraagd advies wordt, net als eerlijkheid niet altijd gewaardeerd. Het kan verstandig zijn te wachten tot je advies gevraagd wordt. Door bijvoorbeeld actief te luisteren naar de ander (doorvragen en bevestigend knikken of hmmm-men) kan de ander nieuwsgierig worden naar jou mening en ernaar vragen. Dat is een goed moment om te adviseren.

Als je ADHD hebt, of hoogbegaafd bent, kan het nuttig zijn je te verdiepen in sociale vaardigheden en communicatie technieken. Ook kennis van etiquette en van sociale conventies kunnen je helpen in de omgang met anderen. Zoekmachines op internet je kunnen helpen je kennis te verbreden.