Doorgaan naar hoofdcontent

Hoogbegaafd: en nu?

Hoogbegaafd, en nu?
Wat als je erachter komt dat je hoogbegaafd bent? Daar denken niet zoveel mensen over na. Behalve de mensen die het betreft. Wat moet je doen als je verteld wordt dat je hoogbegaafd bent?

Wat wil je leren in dit leven? Hoe gaat je toekomst eruit zien? Wil je ervoor gaan zorgen dat je je intellectuele mogelijkheden maximaal kan in zetten in deze maatschappij? Of wil je leren hoe je als hoogbegaafde gelukkig kan zijn in deze maatschappij? Beide doelstellingen vereisen een heel andere basishouding. Ga met je rug naar de wind staan en zie mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Het taoïsme heeft daar ook een mooi beeld voor: Drijf met de rivier mee en probeer niet tegen de stroom in te gaan.

Er ontstaat een heel rouwproces als je pas op volwassen leeftijd hoort dat je eigenlijk heel slim bent. Je gaat je afvragen hoe je leven eruit had gezien als je dit eerder had geweten. Je kan boos worden, verdrietig en frustratie, pijn en machteloosheid voelen. Als je terug denkt aan wat er vroeger en wat er allemaal misging, aan de leraren die zich niet interesseerden, aan werkgevers die tekortschoten, aan ouders die het niet zagen.

Je kunt hulp zoeken, als je dat nodig hebt. Cognitieve gedragstherapie of psychosociale therapie. Met andere woorden: Praat eens in de twee weken met een psychiater. Om langzaam, laagje voor laagje maar eens te gaan ontdekken wie je bent en wat je wil. Trek niet te laat aan de bel. In deze maatschappij is het niet onwaarschijnlijk dat je als hoogbegaafde wat psychische klachten gaat ervaren, of misschien al hebt. Zoek een hulpverlener waar je je bij op je gemak voelt en die je kan vertrouwen.

En dan krijg je zo'n "cadeau" of "gave": "Je bent zeer hoogbegaafd". Veel mensen zouden heel blij zijn met die diagnose. Maar het is helemaal geen antwoord, of oplossing. Het verklaart een hoop maar werpt misschien nog wel meer vragen op. Literatuur is er amper.

Enkele tips:
Ga alleen om met mensen die oprecht blij met je zijn.
Doe dingen die je leuk vindt, en die je fascineren.
Hulp nodig? Zoek een deskundige die je vertrouwen verdient.
Geld is bijzaak, je bent slim genoeg om met weinig geld te kunnen leven.
Richt je leven zo in dat het "grote genieten" kan beginnen.
Zoek contact met andere hoogbegaafden, bijvoorbeeld via Mensa, of via internet.
Verspreid je kennis en ervaringen op internet, of op een andere manier, er zijn meer mensen zoals jij die er misschien iets aan hebben.
Wat is het doel van je leven?
Ik ben er van overtuigd dat het antwoord niet ligt in het vinden van een juiste bestemming van je talent en eventueel hoge IQ. Macht en geld zullen er nooit voor zorgen dat je ooit verzadigd raakt. Dus ligt het voor de hand dat een antwoord op de vraag wat je met je hoge IQ moet, of wat het doel van je leven is ook niet in die richting te vinden is. Iedereen heeft zijn eigen proces en iedereen zal zijn eigen ding te leren hebben. Heb geduld, praat met mensen die al verder zijn in dit proces, lees, leer en observeer. Als je terugkijkt over periodes van 10 jaar zul je zien hoeveel je hebt geleerd en hoe snel het dan eigenlijk gaat. Neem afstand van mensen die negatief, gejaagd en egoïstisch zijn, ze belemmeren je alleen maar. Leef in het nu en wees blij met weinig.

Het voordeel van een hoog IQ is dat je snel zult leren en snel verbanden ziet. Als je je intelligentie niet meer richt op geld verdienen en spullen verzamelen zul je merken hoeveel tijd er over is voor je persoonlijke ontwikkeling.