Doorgaan naar hoofdcontent

Misdiagnose bij hoogbegaafdheid

Omdat veel kenmerken van hoogbegaafdheid overeenkomen met ADHD is het mogelijk dat er een misdiagnose gesteld wordt. Kenmerken die bijvoorbeeld bij ADHD en bij hoogbegaafdheid voorkomen zijn:
Je anders voelen dan anderen
Snel denken en praten
Snel handelen
Frustratie
Creativiteit
Sociaal onhandig
Onderpresteren
Rommelige carrière
Een HB- er is nieuwsgierig naar alles, houdt van leren, vindt alles interessant. Als kind heeft een hoogbegaafde vaak veel hobby's, talenten en activiteiten. Zo kan je dansen, schrijven, zingen, lezen en tekenen tegelijk als hobby hebben. Het is moeilijk om op één ding te focussen omdat alles leuk en interessant is.

Dit gedrag lijkt heel erg op ADHD vanwege de brede interesse die het kind heeft. In het gedrag zie je dat het kind van de ene activiteit naar de andere fladdert en het een nog leuker vind dan het andere. Als je een kind bent is dit allemaal nog wel te doen.

Maar als je ouder wordt is het belangrijk dat je -al dan niet met begeleiding- leert prioriteiten te stellen en onbelangrijke dingen los te laten om je te richten op belangrijke dingen. Je moet dan keuzes leren maken om jezelf goed te kunnen ontwikkelen en je talenten optimaal te benutten.

Het is heel belangrijk dat een psycholoog of psychiater die test op ADHD, ook altijd een volledige IQ test doet. Dit om ervoor te zorgen dat iedereen de juiste begeleiding en hulp krijgt.