Doorgaan naar hoofdcontent

Moeite met de maatschappij

Als ADHD- er of hoogbegaafde is het niet moeilijk enorm gefrustreerd te raken in onze maatschappij. Collega's zijn lui of onbekwaam, leidinggevenden steken hun kop in het zand of gaan voor het grote geld, bedrijven functioneren niet, organisaties luisteren niet naar hun personeel. Mensen zijn onbeleefd of kwetsend, in groepen heerst gemanipuleer, oneerlijkheid, pesten en vriendjespolitiek. Er is genoeg om boos of gefrustreerd van te raken.

Het kan zijn dat dit soort praktijken bij jou gesprek van de dag zijn. Het zit je heel hoog en je moet het gewoon kwijt. Ik wil je uitdagen daarin eens een heel andere houding aan te nemen. Bedenk dat alle mensen in principe aan het overleven zijn en dat hun manier van omgaan met situaties misschien wel beter is dan die van jou. Door bijvoorbeeld lui te zijn op je werk ben je in het weekend niet helemaal kapot. En doordat jij hard werkt wordt het bedrijf niet beter en jij ook niet, mensen zien het niet of begrijpen het niet.

Het kan belonend zijn voor jezelf om je heel kritisch op te stellen. Als jij situaties doorziet en in een oogopslag kan zeggen waar de schoen wringt dan is dat gevoel van slimmer en scherper zijn een stimulans voor je. Op die manier komen er zelfs endorfine en adrenaline vrij in je hersenen waardoor jij je beter voelt. Maar voor de ander komt het misschien over als oeverloos gezeur en geklaag als jij je kritiek bespreekt.

De ander moet je nemen zoals je bent. En dat is zeker waar. De mensen die echt om je geven, je echte vrienden zeg maar, doen dat ook. En daarom zullen ze er niet zo gauw iets van zeggen als jij weer een preek afsteekt die ze misschien niet leuk of interessant vinden. Neem van mij aan, want ik kan er ook wat van, dat niet iedereen het een leuke tijdsbesteding vind om te mopperen over de maatschappij.

Dus: probeer eens wat minder in je hoofd te zitten, maar geniet gewoon van wat je doet, van de kleine dingen. Leef bij de dag, maak plezier met de mensen om je heen, ga eens een luchtig gesprekje aan. Relax en chill, de wereld draait wel door zonder dat jouw briljante brein het de hele dag aan het analyseren is!