Doorgaan naar hoofdcontent

Over mij

Ik ben een vrouw van in de 40. Ik voel me deels kind en deels een oude ziel. Ik verbaas me al mijn hele leven over de andere mensen. Ik ben hoogbegaafd. Ik heb een ADHD diagnose. Maar ik denk dat het Asperger is.

Hoogbegaafd.

Hoogbegaafd zijn. Het gesprek valt stil als je zegt dat je hoogbegaafd bent.
Erover praten is lastig, daarom maar schrijven ;-).

Op mijn 30e werd mijn IQ getest door middel van een zogenaamde WAIS-2 test en scoorde ik 143. Het was de makkelijkste toets die ik ooit gemaakt heb. De samenvatting luidde: "Onderzochte haalt een totale IQ-score van 143. Dit is een score die valt in de range zeer hoogbegaafd. Het profiel is harmonisch van aard en opgebouwd uit -blablabla- De totaalscore is uitzonderlijk hoog."

Het was nogal een verrassing, want ik dacht altijd dat ik wel dom zou zijn omdat ik andere mensen niet begrijp. Het tegendeel bleek waar. Veel dingen zijn voor mij logisch en voor anderen niet. Het is een “gave”, maar wel zonder gebruiksaanwijzing.

Ik heb ook een ADHD diagnose.

Druk in mijn hoofd. Snel afgeleid, hyperactief. Sociaal onhandig. Overgevoelig.

Depressie.

Ik ben depressief geweest. Ik ben heel blij dat ik dat in de verleden tijd kan schrijven. De frustratie, woede en verdriet lieten zich niet langer tegenhouden, wat resulteerde in een periode van depressie. Ik heb hulp gehad van een psychiater. Ik kan nu veel beter relativeren. Ik heb meer inzicht gekregen in mijn denken en heb handvatten gekregen om met tegenslagen en frustraties om te gaan. Een deel van wat ik geleerd heb is terug te vinden op deze website.

Opleidingen en carrière.

Alleen een MBO-SPW diploma en een drietal onafgemaakte HBO's, gevolgd door een veelzijdige carrière. Na het opbouwen van zo'n breed georiënteerd CV ben je voor uitzendbureaus niet bepaald een lekker hapje.

Ik heb veel banen gehad, hele slechte en een hele goeie. Veel collega's en leidinggevenden reageerden alsof ze zich door mij bedreigd voelden. Op een aantal werkplekken ben ik weggepest. Of met een smoes de deur gewezen. Heel zelden mocht ik mijn talenten maximaal inzetten, als dat mocht dan was dat fijn.

Ik zou kunnen gaan leren op mijn niveau. Maar studeren kost geld. En voor mensen als ik is er geen subsidie of beurs. Mijn studiebeurs is allang opgegaan in een tijd dat ik nog niet wist dat ik hoogbegaafd was. Sinds kort weet ik van het bestaan van gratis online cursussen (MOOC's) op universitair niveau, verzorgt door universiteiten van over de hele wereld. Daar heb ik inmiddels een aantal cursussen afgerond, het was prettig om eens op dat niveau mee te mogen doen en samen met studenten van over de hele wereld te discusieren over het onderwerp.

Inmiddels ben ik alweer enkele jaren actief als ZZp-er en ik doe alleen wat ik leuk vind. Zo blijft mijn werkervaring op peil, heb ik af en toe iets te doen en kan ik naarmate de kinderen groter worden mijn werkzaamheden langzaam uitbouwen.

Vooralsnog.

Ik leef, ik vind alles leuk en verveel me nooit. Door strak budgetteren en plannen lukt het ons prima een bescheiden inkomen te leven. Ik ben er voor mijn kinderen en in de tijd daaromheen vermaak ik me met al mijn hobby's. Matigheid, aandacht en tevredenheid zijn onderdeel van mijn huidige levenshouding en daarbij past een rustig leven zonder hectische toestanden.

Waarom dit weblog.

Ik hoop dat mijn openheid anderen aan het denken zet en medehoogbegaafden en ADHDers en aspergers inspireert. Ik heb dingen geleerd die ik graag onder woorden wilde brengen en daar is dit blog een prima platform voor. Daar hebben anderen misschien iets aan.