Doorgaan naar hoofdcontent

Sociaal onhandig

Sociaal Onhandig
Hoogbegaafden en ADHD- ers kunnen soms sociaal onhandig zijn. Doordat je signalen van anderen niet goed oppikt of omdat je zelf onduidelijke signalen afgeeft kunnen er misverstanden ontstaan.

Sociale gewoontes.

Cadeautjes.
Ook kunnen sociale gewoontes je gewoon ontgaan, of je ziet het nut er niet van in. Toch hebben sociale gewoontes een belangrijke rol in de samenleving. Ze zorgen ervoor dat mensen hun waardering aan elkaar laten blijken waardoor banden versterkt worden. Denk bijvoorbeeld aan cadeautjes geven met een verjaardag: een hoogbegaafde zal zich misschien afvragen wat het nut is van het geven van iets dat in geld niet zoveel waard is, waarvan je maar moet hopen dat de ontvanger het nodig heeft om vervolgens verderop in het jaar een cadeau van ongeveer dezelfde waarde terug te krijgen dat je misschien niet eens leuk vind. Het cadeau is een blijk van waardering, daarmee zeg je eigenlijk: "Ik ben blij met jou". Om dezelfde reden is het misschien voor jouzelf niet van zoveel nut je verjaardag te vieren, maar als je het wel doet geef je anderen de gelegenheid hun waardering voor jou te laten blijken.
(Geinspireerd door "The Big Bang Theory" tv-comedy)

Complimenten.
Geef complimenten. Zorg er wel voor dat je congruent bent (dat je meent wat je zegt en dat ook uitstraalt) De kracht van complimenten wordt vaak onderschat. Het is een manier om je waardering of respect voor de ander te laten blijken, ook zeg je alleen maar iets aardigs over bijvoorbeeld nieuwe schoenen. Met een compliment bouw je de ander op en dat zal altijd gewaardeerd worden. Bij het krijgen van een compliment is het belangrijk dat je het compliment (verbaal cadeautje) ook aanneemt. Zwak het compliment niet af door te zeggen: "Oh, dit ouwe ding, heb ik al zo lang..." maar zeg: "Dankje! Wat aardig dat je dat zegt!"

Hoe is jouw lichaamstaal? (bron: www.lichaamstaal.nl)

Wat doe je als je boos bent?
Wat laat je zien als je verdrietig bent?
Hoe luister je?
Hoe sta je als je een toespraak houdt?
Hoe zit je er bij tijdens een groepsgesprek?
In de schoolbanken! Hoe zit/zat jij in de klas?
Hoe breed is jouw glimlach?
Veel ADHD-ers zijn zich niet bewust van hoe ze overkomen. In de bovenstaande gevallen zal je als ADHD vaak te expressief zijn, te dicht bij iemand staan, te hard praten of erg veel gebaren maken. Dit kan op anderen bedreigend overkomen. Je kunt dit zien als iemand letterlijk achteruit deinst. Dat is een teken dat je letterlijk of figuurlijk te dichtbij komt.

Wil je meer weten over lichaamstaal? Ga dan naar www.lichaamstaal.nl.

Smalltalk (een praatje maken) (Bron: www.leren.nl)

Breekt het zweet je uit als je een gesprek met iemand moet voeren? Sta je met je mond vol tanden en weet je niets meer te zeggen zodra de begroeting achter de rug is? Dan is het Smalltalk Stappenplan iets voor jou. Leer hoe je je goed voorbereidt op het maken van een praatje, hoe je een gesprek opent, gaande houdt en weer beëindigt. Vind de weg in Smalltalkland met een gesprekswegwijzer en voor je het weet zul je iedereen de oren van het hoofd kletsen. Maar deze cursus is ook interessant voor gevorderde praatjesmakers die gesprekken met een groepje mensen willen voeren of anderen over hun verlegenheid heen willen helpen!

Inleiding

Om de weg te vinden in het land van smalltalk, is het handig als je een gids hebt. Niet alleen nu, juist ook in de praktijk. Daarom kun je aan de hand van de stappen uit deze cursus je eigen gesprekswegwijzer samenstellen.

Stap 1: voorbereiding

Het eerste geheim is de voorbereiding. Ieder gesprek begint met een goede voorbereiding, ook smalltalk. Als je een zakelijk gesprek hebt, bijvoorbeeld een sollicitatie of acquisitiegesprek, bereid je dat grondig voor. Waarom zou je dat dan niet ook voor een kletspraatje doen?

Stap 2: aan de praat

Je hebt het zelfvertrouwen, je hebt een lijst met onderwerpen in je hoofd, nu moet het dan echt gaan gebeuren. Trek die stoute schoenen maar aan en begin met smalltalk.

Stap 3: gesprek gaande houden

Wat zijn goede gespreksonderwerpen? Op die vraag is een gemakkelijk en heel logisch antwoord te geven: alles waar je gesprekspartner interesse voor heeft. Hier komt de eigenschap die de meeste verlegen mensen in overvloed bezitten goed van pas: goed kunnen luisteren.

Gesprek beëindigen

Als je eenmaal in een gesprek bent beland, hoe maak je er dan een elegant einde aan? Er zijn twee gouden regels voor het beëindigen van een praatje. Kondig het einde van het gesprek aan en eindig altijd positief.

Roddelen.

Er zijn onderzoeken waaruit blijkt dat roddelen een groep versterkt. In welk universum kan het kapotmaken van anderen opwegen tegen de hechtheid van een groep? Dat je als hoogbegaafde of als ADHD- er het nut van roddelen niet inziet lijkt mij gewoon een bewijs van het feit dat roddelen iets is voor domme mensen, waar je je verre van moet houden.