Doorgaan naar hoofdcontent

Wat is hoogbegaafd?

Er is heel lang geen duidelijke definitie geweest van hoogbegaafdheid, en de meningen waren erover verdeelt. De nieuwste definitie die gegeven wordt is:

"Een hoogbegaafde is een snelle en slimme denker, die complexe zaken aankan. Autonoom, nieuwsgierig en gedreven van aard. Een sensitief en emotioneel mens, intens levend. Hij of zijn schept plezier in creƫren."
(Uit: "Hoogbegaafd. Dat zie je zo!")

Feitelijk wordt iemand die hoger dan 130 scoort op een IQ test hoogbegaafd genoemd. Het IQ van de gemiddelde wereldbewoner is 100. 2% van de mensen is hoogbegaafd.

Testen.

Een goede IQ test kan alleen gedaan worden door een psycholoog of psychiater die daartoe bevoegd is. De huisarts kan je doorverwijzen. Ook is het mogelijk rechtstreeks contact te zoeken, vraag dan wel even na bij je zorgverzekering welke kosten je zelf moet betalen.

Onderpresteren.

Heel veel hoogbegaafde mensen hebben zich onder de druk van de maatschappij aangepast en vertonen daardoor meestal zeer gemiddeld gedrag en prestaties. Dit verschijnsel noemen we onderpresteren. Een kind voelt vanaf het kinderdagverblijf of de kleuterschool al de groepsdruk en is geneigd zich aan te passen. Omdat het kind hoogbegaafd is lukt hem dat ook goed. Zo gebeurt het dat heel veel mensen niet getest worden en voortstrompelen in deze maatschappij. Problemen met leraren, collega's en leidinggevenden stapelen zich op.